Flotte anlæg bygget på kurser
I december har der været høj aktivitet på AMU-kurserne inden for etablering af grønne anlæg på Roskilde Tekniske Skole.
Musikken flyder roligt fra en lille soundbox i anlægshallen på Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde, og solen kaster stråler ind på en stribe fine anlægsprojekter, som kursister arbejder på.
Fire kurser afvikles samtidig, så der er aktivitet på mange måder. Den ene gruppe er i gang med "grundlæggende anlægsteknik", hvor de basale anlægsteknikker øves. En anden gruppe har kurset "anlæg i natursten, træ og vand", som primært henvender sig til lidt mere rutinerede anlægsgartnere.
Kompetencer fyldt på
Når man tager uddannelsen til anlægsgartner, kan man vælge imellem to specialer. Det ene speciale er plejeteknik, hvor der er fokus på vedligehold af grønne arealer, fx parker og kirkegårde. Det andet speciale er anlægsteknik – her handler det om at bygge anlæg, fx lægge fliser, lave trapper og sætte sten i mønstre.
Alle kursisterne på de fire kurser har primært arbejdet med plejeteknik i branchen. Derfor handler kurserne om at skitsere, planlægge og bygge forskellige grønne anlæg. Det er ikke uden udfordringer for deltagerne:
- Man skal være ret glad for at nørde og arbejde detaljeret, siger en af kursisterne, Michelle Salomon, mens hun leder efter en chaussesten med den helt rigtige form til det mønster, hun er i gang med.
- Jeg har stort set ikke arbejdet med anlægsteknik, siden jeg blev færdiguddannet, så det er rart at få en opfriskning, og kurset er rigtig godt, fortsætter hun.
Michelles kollega, Rasmus Lillegaard, er også med på kurset og stemmer i:
- Det handler ligesom at komme ind i det igen og tænke: "Hvad var det nu, du har lært". Det synes jeg er fedt. Repetition er altid godt. Derudover så er kurset jo også et afbræk fra hverdagen, hvor jeg får nogle nye indtryk af mine kolleger og fra underviserne og de andre kursusdeltagere, siger han. Rasmus og Michelle er begge faglærte anlægsgartnere og ansat i OKNygaard, som er en del af idverde Danmark.
Nye materialer og andre slags projekter
Der er også mulighed for at arbejde med materialer og projekter, som er lidt anderledes end i hverdagen – i hvert fald for faglært anlægsgartner Casper Danielsen, som er med på et af kurserne.
- Jeg kan forbedre mig selv inden for mit håndværk. I min gruppe er vi lige nu ved at bygge en pergola, og det er spændende at arbejde med træ, for det gør jeg sjældent, og det er udfordrende. Det er vigtigt at holde målene præcist, så vægten fordeles rigtigt i de større konstruktioner, som jeg ikke er vant til at arbejde med, siger Casper. Hans gruppe skal de også lave vandhul og bygge trappe. Det er opgaver, som Casper ikke har prøvet før i sit arbejde ved Kirke Værløse Kirkegård.
Mulighed for at bygge en uddannelse sammen
Der er også kursusdeltagere, som ikke har taget uddannelsen som anlægsgartner. Thomas Johansen er ufaglært, men dygtiggør sig ved at tage så mange kurser som muligt.
- Jeg tager så mange kurser, som det er muligt, og der er tid til, fortæller han.
Man har faktisk mulighed for at blive kvalificeret til at gå til svendeprøve, hvis den fornødne praktiske erfaring er i orden og dermed blive udlært anlægsgartner ved at tage en stribe AMU-kurser.
Nye kurser planlagt
De fire kurser, som kursisterne har været på i december 2024, er:
- Grundlæggende anlægsteknik
- Anlæg i beton, natursten og træ
- Anlæg i betonsten, buede linjer
- Anlæg i natursten, træ og vand
Du kan deltage på kurserne uanset om du er ledig eller beskæftiget, faglært eller ufaglært. Roskilde Tekniske Skole tilbyder en bred vifte af grundlæggende og videregående kurser, certifikatkurser og lovpligtige kurser.