Når Pythagoras bliver til virkelighed på en græsplæne

20. februar 2023
naar-pythagoras-bliver-til-virkelighed-pa-en-graesplaene_0

 
Solen skinner på en flot kold og klar dag over en gruppe AMU-kursister, som er i gang med målebånd, snore og markeringer på en græsplæne på Roskilde Tekniske Skole. 

- Det er Pythagoras i virkeligheden, siger Benny Kristensen, mens han smiler og hjælper et par kursister videre i processen med at lave opmåling, som er nødvendig, når der fx skal anlægges ny have eller terrasse. Benny er underviser på skolens efteruddannelsesområde, og kursisterne er i gang med kurset ”grundlæggende anlægsteknik”. Der måles og beregnes præcist på et område, og her viser den græske filosofs genistreg sig som et uvurderligt værktøj i mange håndværksuddannelser.

- Når matematiske formler bruges i virkeligheden, bliver det tit meget lettere at forstå, og Pythagoras’ læresætning er genial, når man skal lave anlægsarbejde, siger Benny.
 

Mange elementer i kurset

Benny forklarer videre om kursets indhold:

- De skal bygge trappe, støttemure, fladebelægning og kantsten, og de bliver i stand til at tegne det hele. Derefter skal de lære at kontrollere kvaliteten af eget arbejde: Har trappen den rigtig højde? Har støttemuren det rigtige smig? Er alt bygget præcist efter de tegninger, som de selv har lavet?
 

Et ”rigtig godt kursus”

Jacob Nissen er en af kursisterne på holdet. Han har en enkeltmandsvirksomhed på Bornholm, som hedder Nissens Naturpleje, og han er glad for at være med på kurset:

- Det er et rigtigt godt kursus, hvor vi lærer meget i løbet af de 15 dage. Underviseren er virkelig kompetent, og stemningen er god på holdet, fortæller Jacob Nissen. Med sin baggrund som uddannet skov- og naturtekniker, tilbyder Jacob fx fældning og beskæring af træer, hækklipning, m.m. i sin virksomhed.
 

Kan sige ja til flere opgaver

Jacob øver opmålingsopgaven sammen med en makker, Lucas Urbschat, som fortæller videre:

- Det er fedt at få flere kompetencer. Helt konkret betyder det, at jeg kan tage flere opgaver. Når jeg fx er ude for at ordne have hos en kunde, opstår der ofte en situation, hvor de spørger mig, om jeg også kan lægge fliser til en terrasse. Det kan jeg sige ja til nu, fordi jeg har været på kurset, fortæller Lucas. Han har virksomheden Väkst, som tilbyder almindeligt havearbejde i Nordsjællandsområdet.
 

Skøn blanding

Kursisterne er en skøn blanding af folk fra private så vel som offentlige organisationer. Nogle skal have ”pudset formen af”, fordi det er et stykke tid siden, de har været i branchen. Andre, som fx Lucas, vil tage de kurser, der skal til for til sidst at stå med et svendebrev, hvor der står ”anlægsgartner” på.

- Det kommer til at tage mig et par år at gennemføre alle kurserne, men det passer mig fint. Jeg udvider stille og roligt mit virke i virksomheden, og det foregår i mit eget tempo, fortæller han.
 

Læring i praksis

- Kurset er bygget op på princippet, at læring foregår i praksis. Man kan ikke fx læse sig til, hvordan fundamentet skal være for, at stenene kan ligge rigtigt. Det skal kursisterne lære ved at have tegninger og materialerne i hænderne, slutter Benny Kristensen. 
 

Få mere at vide

Der findes AMU-kurser inden for næsten alle brancher, og de kan sammensættes efter behov. Prisen for kurser til folk i AMU-målgruppen ligger på 126-184 kr. pr. dag. Eksempelvis koster det i artiklen nævnte kursus 1890 kr. for 15 dages kursus.

Find dit næste kursus her på kurser.rts.dk - her finder du alle de AMU-kurser, som Roskilde Tekniske Skole udbyder.
 

Se flere billeder på rts.dk

www.rts.dk/nyheder/nyheder-2023/1312-naar-pythagoras-bliver-til-virkelighed-pa-en-graesplaene-2023-02 

Nyheder

08 / 05 / 2024

Sikker håndtering af asbestholdige materialer

Er I klar til at sikre sund og sikker håndtering af asbestholdige materialer?&n...

Læs mere
09 / 10 / 2023

Telehandler certificate 2024 (teaching in English)

On this course you will learn how to operate and work safely with telescopic ha...

Læs mere
17 / 05 / 2023

VENT-certifikat på Sjælland

 Nu kan teknikere, som arbejder med ventilation, blive VENT-certificerede ...

Læs mere
03 / 03 / 2023

Fingre i robotterne

Et hold ansatte i træindustrien på Junckers Industrier har været på AMU-efterud...

Læs mere
20 / 02 / 2023

Når Pythagoras bliver til virkelighed på en græsplæne

 Solen skinner på en flot kold og klar dag over en gruppe AMU-kursister, s...

Læs mere
31 / 01 / 2023

Få nyhedsbreve med aktuelle kurser, efteruddannelse og anden information fra Roskilde Tekniske Skole

Få nyt fra os direkte i din indbakke! Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få ...

Læs mere
05 / 01 / 2023

Kabel på plads

- Jeg har lært rigtig meget, fortæller Finn, som har været igennem 7 ugers kabe...

Læs mere
08 / 08 / 2022

- Nogle gange skal man gøre det, der føles rigtigt

Efter 25 år i rejsebranchen valgte Schannie Bursøe (Bjæverskov) at skifte karri...

Læs mere